top of page
  • Снимка на автораAnton Lazarov

5 съвета за поддържане на форма по време на локдаун



Без съмнение текущата обстановка в световен мащаб не е цветуща за никого. През последната близо една година драстично ни се намалиха социалните контакти, възможностите за пътувания, пазарувания, посещаване на различни места в това число и възможността да посещаваме залата и/или да се движим активно и натоварваме физически. Животът ни се промени тотално от гледна точка на работни и битови навици и се насочи главно към повече прекарване затворени между 4 стени; Онези същите между които се храним, спим и се чувстваме в безопасност. Това обаче по никакъв начин не бива да ни служи като извинение за това което се случва с телата и здравето ни. Ето 5 съвета с които можете да продължите да се поддържате във форма и да удържите психологически, докато сте затворени в „жилищната кутия“.


1.Гответе повече


През по – голямата част от годината заведения, ресторанти и кръчми бяха затворени, а през останалото време постоянни ограничителни мерки тормозеха хората, които ги посещаваха. Всичко това принуди все повече хора да се хранят по домовете си. Погледнато обаче от друг ъгъл, това си има и своите плюсове. Имаме възможност сами да приготвяме храната си с продукти и по начини, които ние сметнем за добре и по този начин да се храним по – здравословно, избягвайки съмнителните менюта, които се предлагат навън. Хоум офисът от своя страна пък ни дава повече време за да практикуваме това начинание. Така че гответе, експериментирайте, пробвайте нови съставки, нови храни, нови блюда. Приемете го като форма на изразяване на своята креативност и възможност да се поглезите с една идея по – чисти и здравословни храни.


2. Движете се


Залите може да са затворени, парковете – също, но това по никакъв начин не означава, че сме дотук с физ.натоварване и движение. Да, раздвижването в „панелната кутия“ не е същото като това извън нея, но пак е по – добре с него, отколкото без. Не позволявайте бездействието да ви завладее като един нов, лош навик. На всеки 45мин работа пред монитора си навивайте аларма с която за по 10мин. Можете да правите упражнения, да почистите, да изведете кучето, или да си поиграете с малчуганите в апартамента. Създайте си тренировъчен график с който да можете да се поддържате заети всеки път, когато усетите, че ленността надделява и се превръща в рутина. Направете лек ремонт, излезте до магазина, дори и да няма какво да купите. Вариантите са много, нужно е само с доза креативност, за да се изгради нужната дисциплина и постояннство.


3. Започнете занаят


Не за всеки е опция, но ако като мен разполагате с двор, гараж и/или друг вид подобна площ, сега е момента да започнете хобито, което толкова дълго сте отлагали и не сте имали време за него. Може би някои от вас искат да засадят цветя, а други да се научат да майсторят мебели или дърворезба. Каквото и да искате да започнете, сигурен съм, че ще е отдушник за вас, който едновременно ще може да ви поддържа физически активни и да ви проветрява главата от монотонността и постоянно заливащите ни негативни новини.


4. Наспивайте се


Голяма част от нас си мечтаеха преди време да имат възможността да удрят по една дрямка на работното място. Това беше невъзможно, но сега, когато домът се е превърнал в личният ни офис, всяка една обедна или междинна почивка ни дава възможност да положим глава на възглавницата за 30мин и да „възстановим батериите“, преди пак да сме се заели с поредния фирмен проект. Още повече, че все по – често срещаното гъвкаво работно време и работни задължения допълнително създават условия за едно умерено преминаване от типа почивка – работа - почивка - работа и т.н.


5. Излагайте се повече на слънце


Дали ще е на прозореца, на терасата или чрез кратка разходка, възползвайте се от постоянно удължаващите се слънчеви дни и количеството витамин D, което те предоставят. Кожата ви, настроението и метаболизма ще са ви изключително благодарни за този малък жест.


БОНУС СЪВЕТ: Поддържайте социалните си контакти


Този съвет няма пряко влияние върху това, което е написано в заглавието, но може да има огромно влияние върху нашата „ментална форма“ и психическо здраве. Не забравяйте, че ние като представител на Хомо сапиенс сме социални същества. Ние имаме нужда от комуникация, която да ни кара да се чувстваме част от нещо по – голямо, която да убива чувството на самота. Имаме нужда да се смеем, да плачем, да изразяваме емоции, идеи, креативност. А за да ги изразим, е нужна и публика, нужна е ответна страна, нужно е кой да ни чуе, кой да ни разбере, кой да ни покаже любов, симпатия. Поканете приятел, позвънете на този, който не сте чували отдавна. Завържете нови приятелства. Срамота е социалните мрежи да са на върха на своето развитие, а същевременно социалните ни контакти да са толкова ограничени. ДЪлготрайната социална изолация води до проблеми, които малко или много могат да убият мотивацията ни за самоосъвършенстване – в това число и поддържане на благоприятно физическо здраве и фигура.


Автор: Антон Лазаров


21 преглеждания0 коментара
bottom of page